Giddensistä tietoa etsiessä ei voi olla törmäämättä myös Marxin nimeen. Eipä tämä ihme olekaan, sillä kuten Falkheimer (2007) toteaa, Giddensin ajatukset perustuvat sosiologien Marxin, Durkhimin ja Weberin teorioiden kritisointiin. Callenicosin (1985) mielestä taas Giddensin ajatukset ja yhteiskunnan analysointitavat ovat varsin mainioita, mutta eivät kuitenkaan poikkea lopulta paljoa Marxin luomista malleista. Callenicos (1985) lisääkin, että Giddensin rakenteistumisen teoria voidaan ajatella olevan vain kehittyneempi versio Marxilaisuudesta.
 
Callenicos (1985) pohtiikin artikkelissaan Giddensin ja Marxin ajatusmallien eroja.  Mielestäni mielenkiintoisin kohta oli kuitenkin se, jossa Callenicos (1985) viittasi Giddensin omiin kommentteihin Marxilaisuudesta.
 
Callenicoksen (1985) mukaan Giddens väittää:
 
- , että Marxin analyysitapa on hyvin mekaaninen ja kapitalistinen
- , että Marxin teoria on yksipuolinen ja ” is economically reductive account of human conduct.” (en oikeen osannut suomentaa tuota lausetta järkevästi…)
- , että Marxin teoriat yhteiskunnasta vähättelevät ihmisten tärkeää roolia muuttuvassa yhteiskunnassa
- , että hän pyrkii kumoamaan Marxin yhteiskunnan evoluutioteorian
 
 Callenicos (1985) väittää myös artikkelissaan, että Giddens tulkitsee väärin Marxin ajatuksia, sillä Giddens muka käsittelee Marxia vain evolutionistina, joka ajattelee kehityksen tapahtuman  väistämätöntä kohti ennaltamäärättyjä tavoitteita.
 
Artikkeli oli erittäin mielenkiintoinen, erityisesti siksi, että siitä huokui jonkinsortin negatiivisuus Giddensiä kohtaan, hah!  Kaikkea Callinocsen ajatuksista en ihan ymmärtänyt, mutta itseäni jäi nyt ehkä oikeasti vaivaamaan, kuinka paljon lopulta Marxin ja Giddensin ajatuksissa on samaa?
 
 
Lähteet:
 
Callinicos, A. 1985. Anthony Giddens: A Contemporary Critique. Theory and Society. 14(2) p.  133-166
J. Falkheimer, J. 2007. Public Relations Rewiev 33 (2007) 287–293
 

Jos Marxin ja Giddensin eroavaisuudet kiinnostavat, tämä on myös hyvä artikkeli luettavaksi:
Wright, E. O. 1982. Gidden’s Critique of Marxism. University of California, Berkeley 1979.


- Riikka