Kun nyt olemme käsitelleet Giddensin strukturaatioteoriaa alkuun, niin ajattelin tasapuolisuuden nimissä tehdä pienen katsauksen hänen toiseen teoriaansa nimeltään The Late Modernity Theory (jonka jähmeä suomennos voisi olla "myöhäinen moderniusteoria", vai onko tälle virallisesti olemassa jotain toista suomennosta?).

Tässä kuitenkin maistiaisia teoriasta:
- Maailma, jossa elämme, muuttuu hurjaa vauhtia.
- Muutokset vaikuttavat lähes kaikkialla maailmassa, ei vain tietyllä rajatulla alueella.
- Giddens tekee pesäeroa postmoderniin ajatteluun ja sanoo, että nykyään modernius on radikalisoitu, mutta ei hylätty (vähän ymmärrettävämmin: pitkään taustalla olleet moderniuden sosiaaliset erityispiirteet ovat vain nyt tulleet pinnalle radikaalimpina ja globaalimpina kuin aikaisemmin).
- Giddens on jaotellut muuttuvan moderniuden kolme toisistaan riippuvaista lähdettä näin:
  1. Tila ja aika erotetaan, jolloin mm. muutokset nopeutuvat. Tämä edelleen on johtanut kasvavaan epävarmuuteen ja riskien ymmärtämiseen (yhteys Kaisan aikaisempaan postaukseen "Elämää riskien maailmassa"). Giddensin sanoin: "Ihmisillä on tunne siitä, että jokainen askel elämässä yhdistyy erilaisiin skenaarioihin."
  2. Mekanismit/ sosiaaliset toiminnot laajenevat läheisestä kontekstista maailmanlaajuisemmiksi (taustalla Giddensin käyttämä termi "disembedding"). Giddensillä on jako symbolisiin merkkeihin (symbolic tokens) ja asiantuntijasysteemeihin (expert systems). Symbolisella merkillä tarkoitetaan yksinkertaistetusti esim. rahaa, joka liikkuu vapaasti ihmiseltä toiselle. Asiantuntijasysteemit taas järjestävät nykyajan materiaalisia ja sosiaalisia ympäristöjä, mistä esimerkkinä on PR.
  3. Refleksiivinen tiedon omiminen (?, jos joku osaa selvittää tätä, olkoon hyvä :))
- Vapautuminen vanhoista arvojärjestyksistä ja perinteistä on luonut uuden elämäntyylin, "life politics", joka luo haasteita mm. viranomaisille. Tällä Giddens tarkoittaa ilmeisesti mm. sitä, että jos esim. yhteiskunta kohtaa riskejä, täytyisi silloin uudistaa uskoa tieteeseen vaikkapa kehittämällä viestintää tutkijoiden ja yleisön välillä. Tämänkaltaisella riskianalyysillä, epätietoisuudella ja refleksiivisyydellä lienee myös kytköksiä PR:ään.

Tästä voidaankin sitten varmaan lähteä vetelemään yhteyksiä tämän Late Modernity - teorian ja PR:n (ja muiden yhteisöviestinnän ilmiöiden) välille. Tämän teorian kuopiminen vei kuitenkin mehut mennessään, joten tartutaan tuonnempana uudelleen aiheeseen. 
Mutta olettekos te käsittäneet tämän teorian jotensakin samalla tavalla?

Nelli

Lähde: Ihlen, van Ruler, Fredriksson: Public Relations and Social Theory - Key Figures and Concepts (2009). Falkheimer, Jesper: Interpreting Public Relations through Anthony Giddens's Structuration and Late Modernity Theory.