”Selventääkseni” hieman rakenteistumisen teorian rakenne-osaa, kerron teille hieman rakenteiden kaksinaisuudesta ja tarkemmin ottaen modaliteeteista eli työkaluista, jotka mahdollistavat rakenteistumisen toiminnallisuuden. Modaliteetit ilmenevät yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen muotoutumisessa. Modaliteetteja siis käyttävät toimijat eli me ihmiset synnyttäessämme vuorovaikutusta (ne ovat myös ilmeisesti samanaikaisesti välineitä vuorovaikutusjärjestelmien rakenteellisten osasten uusintamisessa, mutta siitä en osaa sanoa mitään).

Aivan ensimmäiseksi linkki erittäin oleelliseen kuvaan: http://basreus.files.wordpress.com/2009/09/giddens.png?w=720&h=462

Suomeksi:
                      signification – merkityksen muodostuminen
                      domination – hallinta
                      legitimation – legitimaatio
                      interpretive scheme – tulkintakaavio
                      facility – kyky
                      norm – normi
                      communication – kommunikaatio
                      power – valta
                      sanction – sanktio
 
Kaavion kolme ylintä käsitettä eli merkityksen muodostuminen, hallinta ja dominaatio ovat rakenteen kolme ulottuvuutta. Kolme alinta käsitettä eli kommunikaatio, valta ja sanktio ovat vuorovaikutuksen eli toiminnan ulottuvuuksia. Keskitasolla olevat tulkintakaavio, kyky ja normi ovat sitten niitä modaliteetteja eli välineitä, jotka selittävät miksi ja miten vuorovaikutukseen vaikutetaan. Tämä kaavio nyt sitten ilmeisesti auttaa meitä ymmärtämään, miten yhteiskunta toimii ja sekä tarkastelemaan merkitysten muotoutumista yhteiskunnallisissa vuorovaikutusprosesseissa. Tärkeää siis on, että 1) mitä toimija tarkoittaa sanomisellaan tai tekemisellään ja minkä merkityksen hän niille antaa, sekä 2) mikä hänen ilmaisunsa tai tekonsa merkitys on.

Esimerkiksi merkityksen muodostumisen kohdalla voidaan ajatella, että mies, jolla on valkoinen takki sairaalassa, on lääkäri, koska valkoinen takki sairaalassa viestii lääkärin roolista. Vallan ulottuvuudessa voidaan ajatella vaikkapa poliisia, jonka univormu mahdollistaa ylinopeutta ajavien sakottamisen, koska poliisina ollessaan heillä on oikeus hallintaan, mutta univormu antaa yleisen ”kyvyn” käyttää tätä hallintaa, koska univormu viestii vallasta. Legitimaation ulottuvuudessa taas sanktio ei tarkoittane niinkään rangaistusta vaan pakotetta tai hyväksymistä, joten hieman hatarasti hakien siihen voisi sanoa, että tärkeissä tilaisuuksissa pukeudutaan formaalisti, koska se on normien mukaista. Pointti tässä kuitenkin on, että legitimaatio kuvastaa sääntöä ja siitä tulee ”pehmeämmän” normin kautta pakotettu toiminta.



Asia jäi nyt hieman minullekin vielä auki, mutta luulen että pääsin tämän avulla ehkä askeleen lähemmäs rakenteistumisen teoriaa, kun nyt rakenteesta sai paremman kuvan. Mites te muut? Onko tässä järkeä? Ymmärsinkö jotain väärin tai olisiko lisättävää?

Lähteet:
- A. Giddens: Yhteiskuntateorian keskeisiä ongelmia. Toiminnan, rakenteen ja ristiriidan käsitteet yhteiskunta-analyysissä.
http://basreus.nl/2009/10/07/an-introduction-to-the-structuration-theory-of-giddens/

- Nina