Arkipäiväisyyksistä lähemmäs taas oikeaa asiaa ja Giddensin the late modernity - teoriaa

 
Giddensin yksi myöhäismoderniuden teorian päälähteistä on tila-aika –erottelu. Tämän ajattelun soveltaminen viestinnän näkökulmasta tarkoittaa siis sitä, että viestinnällä on viestintäteknologioiden ja median kehityksen myötä enää hyvin vähän rajoituksia. Viestintä on ajasta sekä paikasta riippumatonta ja mahdollisuus viestiä rajattomasti alkaa olla arkipäivää aina vain suuremmassa osassa maailmaa.
 
Myös uusia, viestinnän monipuolisuutta mahdollistavia tiloja syntyy. Yksi mielenkiintoinen “tila”, joka ansaitsee tarkempaa käsittelyä on sosiaalinen media. Viestinnän helppouden ja avoimuuden näkökulmasta sosiaalinen media on synnyllään aloittanut uuden aikakauden. Sosiaalisessa mediassa keskustellaan, luodaan tietoa ja jaetaan sitä. Kokonaisuudessaan se tuntuu melkoisen hallitsemattomalta voimakentältä. Tämä tulee ottaa huomioon myös organisaationäkökulmasta. Organisaation on huolehdittava siitä, että se on tavoitettavissa myös sosiaalisen median kentällä, mikäli haluaa tietää mistä, kestä ja vielä tärkeämmin mitä puhutaan. Tämä auttaa ehkäisemaan ja hallitsemaan mahdollisia kriisejä ja hallitsemaan organisaation mainetta.
 
Yksi mielenkiintoinen teoria käsittelee sosiaalisen median toimintakenttiä ns. teema-areenoina. Teema-areenat ovat juuri niitä paikkoja, joissa organisaatioden tulisi osallistua oman alansa teemoihin liittyvään keskusteluun, tai ainakin olla tietoinen keskustelun aiheista. Tähän liittyy toisaalta myös omat riskinsä. Kaikki sosiaaliseen mediaan lisätyt sisällöt jäävät elämään omaan elämäänsä. Lipsahdukset siis löytää edestään ja todennäköisesti moneen kertaan. Toisaalta myös tässä tulee taas eteen myös kysymys siitä, kuinka organisaation viestintä ei tosiaan ole enää ainoastaan sen viestintäammattilaisten asia. Muutkin organisaatioon kuuluvat edustavat organisaatiota sosiaalisessa mediassa, niin hyvässä kuin pahassakin.

Anna

Lähteet: J. Falkheimer/Public Relations Rewiev 3, 2007, http://www.medita.fi/news/27/100/Loeydae-omat-teema-areenasi/