Giddensiin tutustuessani minua jäi erityisesti kiinnostamaan Giddensin vaikutus Tony Blairin politiikkaan. Kuten kaikki muutkin Giddensin ajatukset ja teoriat, myös tämä "kolmas tie" -politiikka on mielestäni hankala täysin käsittää! :D Joten please, korjatkaa jos olen ymmärtänyt itse väärin! :)

GIDDENS: KOLMAS TIE 
- ”Kolmas tie viittaa erilaisiin poliittisiin näkökulmiin jotka yrittävät yhteensovittaa vasemmistolaista ja oikeistolaista politiikkaa rakentamalla erilaisia synteesejä oikeiston talousnäkemyksista ja vasemmiston yhteiskunnallisista näkemyksistä.”  (Wikipedia)
- Kolmas tie syntyikin alunperin vastineeksi uusiliberalismille ja uusoikeistolaisuudelle.
- Tony Blairin lisäksi myös Bill Clinton oli kolmannen tien kannattaja.
- Kolmannen tien politiikkasuuntauksen yksi keskeisimpiä ajatuksia on yhteiskunnassa vallitseva egalitarismi. Egilatirismi on näkemys, jonka mukaan tasa-arvon tulisi vallita tietyssä ryhmässä tietyin tavoin. Kolmannen tien mukaan egalitarismia edesauttaa taitojen, kapasiteettien ja tuotteliaiden elinkorkojen tasainen jakelu sekä tulojen uudelleenjakamisen torjuminen. (Wikipedia) (*okei, tätä mä en ihan itekään oikeen tajunnut vielä, sen takia myös hyvin kökkö käännös....*)
- Kolmas tie kannattaa yrittäjyyttä, jatkuvaa kehittymistä, sosiaalista tasa-arvoa ja se näkeekin valtion olevan suuressa vastuussa näiden toteuttamisessa.
- Kolmas tie korostaa mm. tasapainoista budjetointia, yksityistä vastuuta, hallituksen vallan hajauttamista sekä ympäristön ja sosiaalisen pääoman suojelemista
- Erityisesti konservatiivit ja liberaalit ovat kritisoineet kolmatta tietä.


Wikipedian lisäksi näiltä sivuilta löytyy ainaskin hyviä ja selkeitä kirjoituksia kolmannen tien politiikasta. Samaisia sivuja käytin myös tämän sivun lähteenä:
http://www.onlineopinion.com.au/view.asp?article=898
http://news.bbc.co.uk/2/hi/458626.stm

-
 Riikka