Tutustuin Giddensin rakenteistumisen teoriaan ja päätin alustaa sitä hieman. Tarkastelen teoriaa nyt oman ymmärrykseni ja omien pohdintojeni kautta. En ota kuitenkaan vielä kantaa siihen, miten tämä teoria on vaikuttanut PR:n kehitykseen.

Yhteiskuntarakenteen käsitteellä Giddens tarkoittaa yhteiskunnan osien suhdetta sen kokonaisuuteen, sitä järjestystä, jolla yhteiskunnallisen elämän eri osat liittyvät toisiinsa. Giddensin mukaan yhteiskunnassa on olemassa ihmisten luomia rakenteita, kuten esimerkiksi perinteet, instituutiot ja rituaalit. Instituutiolla yleensä tarkoitetaan yhteiskunnalle tärkeää tapaa tai käyttäytymismallia, mutta myös hallituksen ja julkisen vallan organisaatioita kutsutaan instituutioiksi. Nämä ihmisten luomat rakenteet muuttuvat kuitenkin ajan kuluessa, sillä Giddens näkee subjektin sekä kielellisiä että yhteiskunnallisia rakenteita uudistavana ja muokkaavana toimijana. Myös yhteiskuntarakenne muovaa yksilöitä ja ryhmiä. Rakenne itsessään ei kuitenkaan ole olemassa yksin, sillä se muodostuu yksilöiden ja heidän tekojensa kautta. Yksilöiden tapa elää elämäänsä tietyllä tavalla muodostaa yhteiskuntarakenteen.

Rakenteistumisen teoriaan liittyy oleellisesti rakenteiden kaksinaisuus, jolla Giddens tarkoittaa sitä, että yhteiskuntarakenteet pitävät yllä yhteiskuntajärjestelmiä (taloudellista ja poliittista valtaa). Yhteiskuntarakenteita käytetään sekä yhteiskuntajärjestelmien välineenä että niiden tuotoksina. Toisin sanoen toimijat käyttävät hyväkseen sääntöjä ja käytettävissä olevia voimavaroja vuorovaikutusprosesseja synnyttäessä, mutta samalla nämä vuorovaikutusprosessit jäsentävät uudelleen niissä käytettyjä sääntöjä ja voimavaroja.

Tässä siis se, miten itse ymmärsin Giddensin teorian. Herättikö tämä teissä muissa joitakin ajatuksia? Korjatkaa ihmeessä jos olen ymmärtänyt teorian jotenkin väärin.

Lähteet: Giddens Anthony: Yhteiskuntateorian keskeisiä ongelmia. Toiminnan, rakenteen ja ristiriidan käsitteet yhteiskunta-analyysissä. Otava. 1984

-Kaisa-